Het ontstaan van de Rondehoeploop

Het idee voor de eerste Rondehoeploop ontstond in 1984 bij een aantal fanatieke hardlopers die ijsclub De Amstelbocht een warm hart toedroegen. Henk Smit, Wim Compier, Loek Berbee, Ruud de Reuver en Jacques van Wieringen wilden ook in zomermaanden sportieve activiteiten organiseren. De keuze van het parcours lag voor de hand. Hun meest favoriete hardloopronde ging destijds al over de 17 kilometer lange dijken van de polder de Ronde Hoep.

De initiatiefnemers kozen de maand mei als favoriete maand. De eerste Rondehoeploop was een feit in mei 1985. Sindsdien is de Rondehoeploop 35 keer gelopen, telkens in de maand mei. Van 2020 tot en met 2022 kon de officiële Rondehoeploop niet doorgaan vanwege Corona. Daarom organiseerde de commissie Rondehoeploop (onderdeel van De Amstelbocht) een alternatieve loop. Deelnemers konden zelf kiezen wanneer zij wilden lopen, als het maar in de maand mei was.

Sinds 1985 varieerde het aantal deelnemers van 500 tot 750 lopers verspreid over drie afstanden: 3,5 km, 7 km en 17 km. In de loop der jaren zijn de afstanden aangepast naar: de Jeugdloop van 2 km, de Polderloop van 5,5 km en de klassieke Rondehoeploop van 17 km. De Rondehoeploop wordt tegenwoordig steevast ook door een groep wandelaars gelopen.

Inmiddels is deze loop een vast onderdeel van de agenda van vele lopers. Tijdens hun loop genieten ze volop van het fraaie natuurschoon in de polder. De polder “de Ronde Hoep” is gelegen tussen de plaatsen Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Uithoorn, Nes aan de Amstel en Amstelveen. De plaatsen worden omringd door de rivieren Bullewijk, Waver en de Amstel. Zodra deze rivieren bevroren zijn, worden ze het domein van de Ouderkerkse ijsclub “De Amstelbocht”. De ijsclub is in 1972 ontstaan door de fusie van IJsclub Ouder en Nieuwer Amstel (oorspronkelijk opgericht in Januari 1871) en IJsclub “Eigen Hulp” (oorspronkelijk opgericht februari 1902).