Het ontstaan van de Ronde Hoep Loop

De polder “de Ronde Hoep” is gelegen tussen de plaatsen Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Uithoorn, Nes aan de Amstel en Amstelveen.
De plaatsen worden omringd door de rivieren Bullewijk, Waver en de Amstel.
Zodra deze rivieren bevroren zijn, worden ze het domein van de Ouderkerkse ijsclub “De Amstelbocht”.
De ijsclub is in 1972 ontstaan door de fusie van IJsclub Ouder en Nieuwer Amstel (oorspronkelijk opgericht in Januari 1871) en IJsclub “Eigen Hulp” (oorspronkelijk opgericht februari 1902).

In 1984 bedachten een aantal fanatieke hardlopers (Henk Smit, Wim Compier, Loek Berbee, Ruud de Reuver en Jacques van Wieringen) het plan om ook in de zomermaanden sportieve activiteiten te organiseren. Zij droegen immers de Amstelbocht een warm hart toe.
De keuze van het parcours was vrijwel vanzelfsprekend door de natuurlijke vorm van de polder de Ronde Hoep.
De maand mei kwam als beste maand naar voren. Dit was het begin van de “Rondehoeploop” met een afstand van 17 km.
In mei 1985 werd de eerste hardloopwedstrijd georganiseerd. Sinds het begin varieert het aantal deelnemers van 500 tot 750 lopers verspreid over drie afstanden: 3,5 km, 7 km en 17 km. De Rondehoeploop wordt tegenwoordig ook traditioneel door een groep wandelaars gelopen.

Uiteindelijk zijn de afstanden aangepast naar: de Jeugdloop van 2 km, de Polderloop van 5,5 km en de klassieke Rondehoeploop van 17 km.
Inmiddels is deze loop een vast onderdeel van de agenda van vele lopers geworden.Tijdens hun loop genieten ze volop van het fraaie natuurschoon in de polder.